Reseptin on tehnyt Juurella ravintolan kokki Jani Unkeri
Korianterirahka
- 1 rasia Tamsin korianteria
- 2 dl rahkaa
- 2 dl ruokajogurttia
- raastettu liman kuori
- suolaa
Pilko korianteri veitsellä. Lisää korianterisilppu rahkan ja jogurtin joukkoon. Mausta raastetulla limen kuorelle ja suolalla. Jos rahka tuntuu sinusta liian paksulta, voit ohentaa sitä limen mehulla.
Tarjoile korianterirahka savulohen lisukkeena.
Reseptin on tehnyt Juurella ravintolan kokki Jani Unkeri
Punajuuri-persiljahummus
- 2 keskikokoista punajuurta
- 2 tölkkiä kikherneitä (285 g tölkissä) huuhdeltuna
- 2 rkl tahinitahnaa
- ½ puntti Tamsin lehtipersiljaa
- 3 rkl oliiviöljyä
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 sitruunan mehu
- 1-2 rkl vettä tarvittaessa
- suolaa ja mustapippuria
Keitä punajuuret kypsiksi kattilassa tai voi myös käyttää valmiita kypsiä punajuuria. Kuori valkosipuli ja paahda sitä puhtaalla paistinpannulla pari minuuttia, kunnes se saa hieman rusehtavaa väriä (näin sen maku on pehmeämpi tahnassa). Laita kaikki ainekset esimerkiksi sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tahnaksi. Notkista tarvittaessa vedellä. Tarkista suolaisuus. Tarjoile fetajuuston ja jääsalaatin kanssa.
Reseptin on tehnyt Juurella ravintolan kokki Jani Unkeri
Tilliöljy
- 1 puntti Tamsin tilliä
- 2,5 dl rypsiöljyä
- ripaus suolaa
Mittaa ainekset tehosekoittimeen. Aja täydellä teholla noin minuutti, niin että öljy jo hieman lämpenee. Anna öljyn maustua 5 min – 5 h, omasta kiireestä riippuen. Mitä kauemman öljy saa maustua, sitä intensiivisempi mausta tulee. Siivilöi öljy sideharson läpi lasipulloon.
Beurre Blanc kastike
- 1 sipuli kuutioituna
- 1 dl valkoviiniä
- 0,5dl valkoviinietikkaa
- 5 kpl tillin varsia
- 1,5 dl kermaa
- 0,5 dl maitoa
- 100 g voita
Keitä ensin liemi sipulista, valkoviinistä, etikasta sekä tillin varsista. Hauduta liemi noin puoleen alkuperäisestä määrästä. Siivilöi joukosta sipulit ja tillin varret. Lisää joukkoon kerma sekä maito. Kiehauta seos ja lopuksi vatkaa joukkoon voi, esimerkiksi sauvasekoittimen avulla. Tarkista lopussa suola. Kastikkeen tulee olla hieman etikkainen ja hapan. Tilliöljy ja rasvainen häränrinta tasapainottavat makua.
Häränrinta
- 1,5 kg kotimaista häränrintaa
- 1 porkkana
- 1 sipuli
- 1 palsternakka
- 5 mustaa pippuria
- 1,5 l vettä
- 2 rkl suolaa
Kuori ja pilko juurekset. Lisää ne lihan ja nesteen kanssa isoon uunivuokaan/pataan. Voit korvata osan vedestä punaviinillä. Peittele astia hyvin ja anna hautua 95 asteisessa uunissa yön yli.
Reseptin on tehnyt Juurella ravintolan kokki Jani Unkeri
Rucolapesto
- 2 rasiaa Tamsin rucolaa
- 1 dl Cheddarjuustoraastetta
- ½ dl paahdettuja pinjansiemeniä
- 1 valkosipulinkynsi
- hyvää kylmäpuristettua rypsiöljyä
- suolaa
Mittaa ainekset tehosekoittajaan ja pyöräytä tahnaksi. Peston paksuuden voit säätää öljyn määrällä, varo kuitenkin tekemästä pestosta liian “ohutta”. Tarjoa tällä kertaa paistetun haloumin ja paahdetun patongin kanssa. Lisänä tietysti ihanaa raikasta salaattia.
Reseptin on tehnyt Juurella ravintolan kokki Jani Unkeri
Yrttiöljy
- ½ punttia Tamsin persijaa
- ½ rasiaa Tamsin Rucolaa
- 3 dl öljyä
- suolaa
Hienonna persilja ja rucola. Sekoita keskenään öljy ja suola. Lisää hienonnetut yrtit.
Grillattu sydänsalaatti
1 Tamsin keräsalaatti / ruokailija
Irrota keräsalaatista uloimmat lehdet. Halkaise kahtia ja kasta sydän osa salaatista yrttiöljyyn. Grillaa nopeasti kuumassa grillissä, varo polttamasta salaattia liikaa.
Rucolamajoneesi
- 1 rkl sinappia
- ½ dl valkoviinietikkaa
- 1 kpl kananmuna
- 3 dl rypsiöljyä
- ½ rasiaa Tamsin rucolaa
- ripaus suolaa
Laita kaikki raaka-aineet korkeareunaiseen ja pienipohjaiseen kulhoon. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja aja varovasti nostaen majoneesiksi. Tarkista lopussa suolan määrä.
Karamellisoidut persiljaperunat
- 1 kg uusia perunoita keitettynä
- 30 g voita
- 2 rkl sokeria
- 1,5 dl pilkottua Tamsin persiljaa
- suolaa
Karamellisoi sokeri voin kanssa paistinpannulla. Lisää joukkoon keitetyt uudet perunat. Paista niin pitkään, että perunoihin on tullut hyvä kullanruskea pinta. Lisää lopussa pilkottu persilja joukkoon ja nauti pois!
Reseptin on tehnyt Juurella ravintolan kokki Jani Unkeri
Cremolata
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 sitruunan kuori
- 1 puntti Tamsin kähäräpersiljaa
- 1 dl rypsiöljyä (luomu)
- ½ tl suolaa
Kuori valkosipulinkynsi. Pese sitruuna hyvin ja raasta kuoresta keltainen osa. Soseuta persilja, valkosipuli, sitruunan kuori ja rypsiöljy sauvasekoittimella. Mausta suolalla. Nosta kylmään maustumaan. Laita cremolataa marinadiksi kanan päälle ennen grillausta. Cremolataa voi käyttää myös kastikkeena.
Rucola-tomaatti
- 6 tomaattia
- 1 rasia Tamsin rucolaa
- ½ dl oliiviöljyä
- 2 rkl tummaa balsamicoetikkaa
- 1 tl suolaa
- 2 tl sokeri
Tee rucolatahna morttelissa tai sauvasekoittimella rucolasta, oliiviöljystä, balsamicoetikasta, suolasta ja sokerista. Levitä tahna halkaistujen kypsien kotimaisten tomaattien päälle ja laita uuniin 100 asteeseen 1 – 1,5 tunniksi.