Reseptin on tehnyt Juurella ravintolan kokki Jani Unkeri

Korianterirahka

  • 1 rasia Tamsin korianteria
  • 2 dl rahkaa
  • 2 dl ruokajogurttia
  • raastettu liman kuori
  • suolaa

Pilko korianteri veitsellä. Lisää korianterisilppu rahkan ja jogurtin joukkoon. Mausta raastetulla limen kuorelle ja suolalla. Jos rahka tuntuu sinusta liian paksulta, voit ohentaa sitä limen mehulla.

Tarjoile korianterirahka savulohen lisukkeena.

Reseptin on tehnyt Juurella ravintolan kokki Jani Unkeri

Punajuuri-persiljahummus

  • 2 keskikokoista punajuurta
  • 2 tölkkiä kikherneitä (285 g tölkissä) huuhdeltuna
  • 2 rkl tahinitahnaa
  • ½ puntti Tamsin lehtipersiljaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 sitruunan mehu
  • 1-2 rkl vettä tarvittaessa
  • suolaa ja mustapippuria

 

Keitä punajuuret kypsiksi kattilassa tai voi myös käyttää valmiita kypsiä punajuuria. Kuori valkosipuli ja paahda sitä puhtaalla paistinpannulla pari minuuttia, kunnes se saa hieman rusehtavaa väriä (näin sen maku on pehmeämpi tahnassa). Laita kaikki ainekset esimerkiksi sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tahnaksi. Notkista tarvittaessa vedellä. Tarkista suolaisuus. Tarjoile fetajuuston ja jääsalaatin kanssa.

Reseptin on tehnyt Juurella ravintolan kokki Jani Unkeri

Tilliöljy

  • 1 puntti Tamsin tilliä
  • 2,5 dl rypsiöljyä
  • ripaus suolaa

 

Mittaa ainekset tehosekoittimeen. Aja täydellä teholla noin minuutti, niin että öljy jo hieman lämpenee. Anna öljyn maustua 5 min – 5 h, omasta kiireestä riippuen. Mitä kauemman öljy saa maustua, sitä intensiivisempi mausta tulee. Siivilöi öljy sideharson läpi lasipulloon.

Beurre Blanc kastike

  • 1 sipuli kuutioituna
  • 1 dl valkoviiniä
  • 0,5dl valkoviinietikkaa
  • 5 kpl tillin varsia
  • 1,5 dl kermaa
  • 0,5 dl maitoa
  • 100 g voita

                  

Keitä ensin liemi sipulista, valkoviinistä, etikasta sekä tillin varsista. Hauduta liemi noin puoleen alkuperäisestä määrästä. Siivilöi joukosta sipulit ja tillin varret. Lisää joukkoon kerma sekä maito. Kiehauta seos ja lopuksi vatkaa joukkoon voi, esimerkiksi sauvasekoittimen avulla. Tarkista lopussa suola. Kastikkeen tulee olla hieman etikkainen ja hapan. Tilliöljy ja rasvainen häränrinta tasapainottavat makua.

Häränrinta

  • 1,5 kg kotimaista häränrintaa
  • 1 porkkana
  • 1 sipuli
  • 1 palsternakka
  • 5 mustaa pippuria
  • 1,5 l vettä
  • 2 rkl suolaa

 

Kuori ja pilko juurekset. Lisää ne lihan ja nesteen kanssa isoon uunivuokaan/pataan. Voit korvata osan vedestä punaviinillä. Peittele astia hyvin ja anna hautua 95 asteisessa uunissa yön yli.

Reseptin on tehnyt Juurella ravintolan kokki Jani Unkeri

Rucolapesto

  • 2 rasiaa Tamsin rucolaa
  • 1 dl Cheddarjuustoraastetta
  • ½ dl paahdettuja pinjansiemeniä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • hyvää kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • suolaa

 

Mittaa ainekset tehosekoittajaan ja pyöräytä tahnaksi. Peston paksuuden voit säätää öljyn määrällä, varo kuitenkin tekemästä pestosta liian “ohutta”. Tarjoa tällä kertaa paistetun haloumin ja paahdetun patongin kanssa. Lisänä tietysti ihanaa raikasta salaattia.

Reseptin on tehnyt Juurella ravintolan kokki Jani Unkeri

Yrttiöljy

  • ½ punttia Tamsin persijaa
  • ½ rasiaa Tamsin Rucolaa
  • 3 dl öljyä
  • suolaa

 

Hienonna persilja ja rucola. Sekoita keskenään öljy ja suola. Lisää hienonnetut yrtit.

Grillattu sydänsalaatti

1 Tamsin keräsalaatti / ruokailija

 

Irrota keräsalaatista uloimmat lehdet. Halkaise kahtia ja kasta sydän osa salaatista yrttiöljyyn. Grillaa nopeasti kuumassa grillissä, varo polttamasta salaattia liikaa.

Rucolamajoneesi

  • 1 rkl sinappia
  • ½ dl valkoviinietikkaa
  • 1 kpl kananmuna
  • 3 dl rypsiöljyä
  • ½ rasiaa Tamsin rucolaa
  • ripaus suolaa

 

Laita kaikki raaka-aineet korkeareunaiseen ja pienipohjaiseen kulhoon. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja aja varovasti nostaen majoneesiksi. Tarkista lopussa suolan määrä.

Karamellisoidut persiljaperunat

  • 1 kg uusia perunoita keitettynä
  • 30 g voita
  • 2 rkl sokeria
  • 1,5 dl pilkottua Tamsin persiljaa
  • suolaa

 

Karamellisoi sokeri voin kanssa paistinpannulla. Lisää joukkoon keitetyt uudet perunat. Paista niin pitkään, että perunoihin on tullut hyvä kullanruskea pinta. Lisää lopussa pilkottu persilja joukkoon ja nauti pois!

Reseptin on tehnyt Juurella ravintolan kokki Jani Unkeri

Cremolata

  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 sitruunan kuori
  • 1 puntti Tamsin kähäräpersiljaa
  • 1 dl rypsiöljyä (luomu)
  • ½ tl suolaa

 

Kuori valkosipulinkynsi. Pese sitruuna hyvin ja raasta kuoresta keltainen osa. Soseuta persilja, valkosipuli, sitruunan kuori ja rypsiöljy sauvasekoittimella. Mausta suolalla. Nosta kylmään maustumaan. Laita cremolataa marinadiksi kanan päälle ennen grillausta. Cremolataa voi käyttää myös kastikkeena.

Rucola-tomaatti

  • 6 tomaattia
  • 1 rasia Tamsin rucolaa
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 2 rkl tummaa balsamicoetikkaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl sokeri

 

Tee rucolatahna morttelissa tai sauvasekoittimella rucolasta, oliiviöljystä, balsamicoetikasta, suolasta ja sokerista. Levitä tahna halkaistujen kypsien kotimaisten tomaattien päälle ja laita uuniin 100 asteeseen 1 – 1,5 tunniksi.